ABOUT

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


GR 

Η Βασιλική Σπύρου (γεν. 1980) ζει στην αγαπημένη της Αθήνα, στο κέντρο της πόλης, όπου εκεί δημιουργεί.  Μεγάλωσε σε οικογενειακό περιβάλλον με αστείρευτη αγάπη για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Οι γονείς της ωθούσαν και τα τρία παιδιά τους στο να ασχοληθούν με ό,τι εκείνα είχαν ως πραγματική αγάπη και σήμερα όλοι ασχολούνται με επαγγέλματα καλλιτεχνικά. Σαν παιδί, η Βασιλική Σπύρου, στην ερώτηση «Τί θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;»  απαντούσε χωρίς δεύτερη σκέψη «Ζωγράφος». Ωστόσο πολλά την ενέπνεαν από μικρή ηλικία. Διάβαζε πολύ, μελετούσε την αρχαία ιστορία, έγραφε στίχους και κείμενα, δημιουργούσε χειροποίητα βιβλία, φιλοτεχνούσε γραφιστικές εφαρμογές πριν ακόμη τις σπουδάσει, σκηνογραφούσε, παρακολουθούσε μαθήματα χορωδίας και κιθάρας. Μελετά την λαογραφία, αγάπη που προέρχεται από εικόνες και μνήμες που είχε την τύχη να ζήσει όταν αντάμωνε με τους παππούδες της. Οι ίδιοι από τα κεντρικά Τζουμέρκα της Ηπείρου, περιοχές Αθαμανικών Ορέων, την Πρέβεζα, το Σούλι και από την Πελοπόννησο και την Ορεινή Ναυπακτία είχαν πολλά να της προσφέρουν. Όσα υπάρχουν σήμερα στα Μουσεία εκείνη τα έβλεπε να λειτουργούν και να υπάρχουν στην καθημερινότητα αυθόρμητα. Ο παππούς της Γεώργιος Ε. Σπύρου (1917-2016) ήταν ιδρυτής του Αγροτικού Μουσείου Διστράτου Άρτας με την έγκριση της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.  

Θεωρεί σπουδαία τύχη τις γνωριμίες που της επιφύλαξε η πορεία της ως σήμερα. Έχοντας διδαχθεί Γραφικές Τέχνες σε δημόσια Ιδρύματα (Εφαρμοσμένες Τέχνες στο Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο, Γραφικές Τέχνες και Ηλεκτρονική Σχεδίαση Εντύπου στη Σχολή ΟΑΕΔ (1996-2000, Αθήνα) συναντά το 2001, τον σπουδαίο ζωγράφο και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων Βαγγέλη Γκόκα όπου ο ίδιος αναγνωρίζει το ταλέντο της στο σχέδιο και την βοηθά με πατρική αγάπη να προετοιμαστεί για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Με την καθημερινή τριβή στο σχέδιο με χρώμα και κάρβουνο στο νεοκλασικό της Κυψέλης όπου στέγαζε το ατελιέ του ο Βαγγέλης Γκόκας, η Βασιλική Σπύρου δέχεται πολύ μεγάλη επιρροή και έμπνευση από την ζωγραφική που της δίδασκε αλλά και από την μεγάλη συγκέντρωση και τον στόχο που ενέπνεε η δική του εργασία. Το αποτέλεσμα ήταν η επιτυχία και εισαγωγή της στη Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. την πρώτη χρονιά που έδωσε εξετάσεις. Σημαντικός εξίσου δάσκαλος υπήρξε και ο ζωγράφος και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Κώστας Τσώλης, που μοιράζονταν το ατελιέ με τον Βαγγέλη Γκόκα. Οι εικόνες, η εργασία τους, τα έργα, οι άνθρωποι που τους επισκέπτονταν υπήρξαν η δυναμική είσοδος της Βασιλικής στην τέχνη.  

Τον πρώτο χρόνο στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ συναντά ως καθηγητές τους καλλιτέχνες Γιώργο Διβάρη και Μάκη Θεοφυλακτόπουλο, λαμβάνει σημαντικές γνώσεις στη χαρακτική από τον Ξενή Σαχίνη και στα ψηφιακά μέσα από τον Μπάμπη Βενετόπουλο. Ως την αποφοίτησή της (2011) και για πέντε χρόνια θα βρίσκεται πλάι στον αγαπημένο της καθηγητή, τον σκηνοθέτη και εικαστικό Κυριάκο Κατζουράκη. Ο πολυδιάστατος Κατζουράκης θα της δώσει πολλά ερεθίσματα και για άλλα πεδία της εικαστικής τέχνης. Η σκηνοθετική ματιά του, η σκηνογραφική έμπνευση, η κινηματογραφική του δραστηριότητα θα την ωθήσουν να ασχοληθεί και να μελετήσει την τέχνη του performance συνδυάζοντάς την με την ζωγραφική, την ενδυματολογία, το σενάριο, τη σκηνογραφία. Θα μαγευτεί από την ιστορία της, θα γνωρίσει καλλιτέχνες που υπήρξαν πρωτοπόροι και θα δημιουργήσει τα τελευταία δύο χρόνια ως φοιτήτρια της Σχολής την φωτογραφική performance με τον τίτλο "Staff Only" εργασία που αποτελείται από πλήθος φωτογραφιών και βίντεο σε δέκα ενότητες που υποδύεται η ίδια σε δική της σκηνογραφία, ενδυματολογία, μοντάζ, σενάριο, έμπνευση και δημιουργία. Θα αποφοιτήσει με την εργασία αυτή δημιουργώντας και ένα νέο εικαστικό πεδίο στην Σχολή όπου δεν υπήρχε ως εκείνη τη χρονιά. Σημαντικές γνώσεις την περίοδο υλοποίησής της λαμβάνει και από τον καλλιτεχνικό φωτογράφο Στράτο Καλαφάτη. Ακολουθούν μέχρι σήμερα και άλλες εικαστικές performances που δημιουργεί όπως οι "More info inside" (2011), "Full stop" (2014),  "Εγώ" (2017), "Ticket" (2020).

Αποφοιτά από την Σχολή Καλών Τεχνών με  «Άριστα» το 2011 και το ίδιο έτος λίγους μήνες αφού ορκίζεται στο επιβλητικό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως ζωγράφος, διορίζεται στην δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Εκπαιδευτικός Εικαστικών Τεχνών ξεκινώντας την διδασκαλία στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στην Κρήτη. Tο 2014, η αγάπη της για την Συμμετοχική Τέχνη την παρακινεί να δημιουργήσει το Κινητό Εργαστήρι Εικαστικών δρώντας με εθελοντικό χαρακτήρα με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων. Έχοντας ως προσωπικό της όνειρο να διδάξει στο Κολλέγιο Αθηνών, το 2015 έχει την τύχη να προσληφθεί στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα όπου και εργάζεται μόνιμα έως σήμερα. Μέσα στην σπουδαία Κολλεγιακή οικογένεια μαθαίνει, συνεργάζεται, δημιουργεί. Εκτός από την διδασκαλία της τέχνης ασχολείται με τη φιλανθρωπία δημιουργώντας αφιλοκερδώς εικαστικά έργα συνεισφέροντας στο Πρόγραμμα Υποτροφιών του Κολλεγίου, εμπνέεται από το αθλητικό πνεύμα που υπάρχει στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και συμμετέχει σε Μαραθωνίους, πραγματοποιεί σεμινάρια ως εισηγήτρια στο Πρόγραμμα Teachers Training Teachers, σκηνογραφεί παραστάσεις σε συνεργασία με εκλεκτούς θεατρολόγους εκπαιδευτικούς και σκηνοθέτες του Κολλεγίου για όλες τις βαθμίδες του.

Παρά το εκπαιδευτικό της έργο δεν σταματά καθόλου να δημιουργεί τα εικαστικά έργα της. Ασχολείται και εξελίσσει σε βάθος τα έργα της μελετώντας και δημιουργώντας πάνω σε ευρύ φάσμα. Ζωγραφική, κολλάζ, ψηφιακά μέσα και βίντεο, χαρακτική, βιβλιοδεσία καλλιτεχνική, εφαρμοσμένες τέχνες και εγκαταστάσεις, παραστατική και συμμετοχική τέχνη συνδυάζονται σε όλες τις ενότητες που αποτελούν τις εμπνεύσεις της. Συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία, φεστιβάλ, πολιτισμικά ιδρύματα στην Ελλάδα, στην Κύπρο (Λεμεσσός, Λευκωσία), στην Ιταλία (Ούντινε και Βενετία), στην Αγγλία (Λονδίνο), στην Ισπανία (Βαρκελώνη), στην Κίνα (Σαγκάη), στο Πουέρτο Ρίκο, στη Νέα Υόρκη. Πραγματοποίησε τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (Ελλάδα). Το 2021 δημιουργεί μια μεγάλη ενότητα έργων με τον γενικό τίτλο "Ticket" όπου όλα τα διέθεσε προς ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου του Προγράμματος Υποτροφιών του Κολλεγίου Αθηνών. 

Παράλληλα με την εικαστική τέχνη αρθρογραφεί και δημοσιεύει κείμενά της σχετικά με τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, το τοπίο σε εφημερίδες και sites. 

Στίχοι της έχουν συμπεριληφθεί στην κρητική δισκογραφία στο cd του Δημήτρη Ζωγραφάκη «Στη μέση του χειμώνα» το 2011. Τραγουδήθηκαν από τον Αντώνη Ξυλούρη, τον Νίκο Μανιουδάκη και τον ίδιο τον συνθέτη ενώ το τραγούδι  «Μάχη» κυκλοφόρησε το 2016. Για το στιχουργικό της έργο βρέθηκε προσκεκλημένη από τον συνθέτη στην εκπομπή Ένα τραγούδι ακόμα στο κανάλι Κρήτη TV ανάμεσα σε αξιόλογους συντελεστές της δισκογραφικής δουλειάς.

Από το 2008 έως το 2018 γοητευμένη από τον κρητικό πολιτισμό και για να αφοσιωθεί σε καλλιτεχνικές ενότητες που μελετά, διαμένει στα Χανιά και στο Λασίθι για μεγάλα διαστήματα, ενώ παράλληλα ταξιδεύει στα πιο μικρά χωριά της, στα πιο διάσημα τοπία της, απαθανατίζοντάς τα φωτογραφικά. Το 2018 παρουσιάζει τέσσερις αυτοεκδόσεις χειροποίητων εικαστικών βιβλίων με φωτογραφικό υλικό του αρχείου της, τοπίων της Κρήτης, στο μεγάλο αφιέρωμα που διοργάνωσε για τον τόπο ο Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και νήσων. Μελετά κρητικούς χορούς στο Λύκειο Ελληνίδων Λασιθίου Κρήτης, στο Θέατρο Δόρα Στράτου, στον Όμιλο «Κρήτες»Γνωρίζει σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής, της ποίησης, του δεκαπεντασύλλαβου και συνεργάζεται μαζί τους φιλοτεχνώντας εικαστικά το έργο τους.

Με αγάπη για έρευνα σε βάθος σε θέματα πολιτισμού παρακολουθεί σεμινάρια, διαλέξεις, ομιλίες διευρύνοντας τις γνώσεις της διαρκώς. 

Η ίδια εισηγείται τα σεμινάρια «Κρίνω ή κατακρίνω την τέχνη;» και «Η άνω και η κάτω τελεία της τέχνης» για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο στο πλούσιο Πρόγραμμα Teachers Training Teachers του Κολλεγίου Αθηνών που διοργανώνει και συντονίζει η βραβευμένη εκπαιδευτικός και Σύμβουλος President Πόλυ Τσίγκου.

Έχει ταξιδέψει σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε αρκετά κράτη στο εξωτερικό. Συνεχίζει έως σήμερα να ασχολείται με την προσφορά και την φιλανθρωπία. Να μελετά οτιδήποτε την εξελίσσει ως άνθρωπο και καλλιτέχνη. Να συγγράφει. Να ερευνά. Να δημιουργεί ασταμάτητα. 

Είναι μέλος καλλιτεχνικών, λαογραφικών, εκπαιδευτικών φορέων. 

Σημαντικές στιγμές: 

Οκτώβριος - Νοέμβριος 2012. Συμμετοχή στην Μπιενάλε Μεσογείου, Θεσσαλονίκη-Ρώμη, “Symbiosis?” στην έκθεση Graduates Exhibition" που διεξήχθη από την Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. XV Biennale de MediterreaneeThessaloniki – Rome.

Οκτώβριος 2013. Το  έργο της επιλέγεται από την επιτροπή του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος να συμμετάσχει στην ομαδική έκθεση σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Σαγκάη της Κίνας. Διοργάνωση: Κινεζική Πρεσβεία & ΕΕΤΕ.

Απρίλιος 2016. Το έργο της με τίτλο «Staff Only», έγινε μέρος της διάλεξης “NOWPerformance Art in Greece - From the Mythical to the Political” απο τον καλλιτέχνη και επιμελητή Ανδρέα Πασιά στο Μουσείο Μπενάκη εν ήδη του προγράμματος AS ONE, ΝΕΟΝ και Marina Abramović Institute (MAI).

Δεκέμβριος 2018. Διακρίνεται το βίντεο της “Tiny Souvenir” από τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και την τετραμελή επιτροπή αρχιτεκτόνων και σκηνοθετών του «Ένα Λεπτό Αθήνα» στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, σε επιμέλεια του κριτικού κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου, με τη διοργάνωση των Αρχείων Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Ιανουάριος 2021. Προβάλλεται από το Athens Art Walk στο Youtube Channel, στη σειρά “Artists in their studios”, βίντεο με περιήγηση στον εργαστηριακό χώρο της Βασιλικής Σπύρου με την ίδια να ξεναγεί σε αυτόν, παρουσιάζοντας το καλλιτεχνικό της έργο, σε επιμέλεια της εικαστικού και επιμελήτριας Φιόνας Μουζακίτη.

Μάρτιος 2021. Συμμετέχει με το  έργο της, μετά από επιλογή επιτροπής σημαντικών κριτικών τέχνης, ιστορικών και καλλιτεχνών, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, στην έκθεση με τίτλο «GRE-Taste: Η γεύση της Ελλάδας», που υλοποιείται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπου προκήρυξε εικαστικό διαγωνισμό.




  (Η Βασιλική Σπύρου στη σειρά Artists in their studios του Athens Art walk, σε επιμέλεια Φιόνας Μουζακίτη. 
Μοντάζ: Γιώργος Σπύρου - λήψεις: Σταυρούλα Σπύρου.  Σκηνοθεσία: Βασιλική Σπύρου)



EN
Vassiliki Spyrou (1980) is a painter, scenographer, performance artist, educator of visual arts. She graduated from the School of Fine Arts of the Aristotle University, with Professor Kyriakos Katzourakis (2011, Thessaloniki). She attended drawing and painting next to renowned painters Vangelis Gokas and Kostas Tsolis (2001-2002, Athens)

She presents Particapatory Art, she has participated in group exhibitions in Greece, in Cyprus, Italy, England, Spain, China, Puerto Rico and presented four solo art exhibitions in Athens (Greece).
She teaches visual arts from 2011 in Primary and Secondary Education and from 2015 at the Hellenic American Educational Foundation (Athens-Psychiko College).

In 2016, her work titled "Staff Only," became part of the lecture "NOW, Performance Art in Greece - From the Mythical to the Political" by artist / curator Andreas Pashias at the Benaki Museum as part of the AS ONE program, NEON & Marina Abramovic Institute (MAI).

In December 2018, presented her video by the four-member Committee of Architects and Directors of #EnaLeptoAthina, in particular by the director Argyris Papadimitropoulos, was presented in order to participate in the homonymous exhibition at the 138 Benaki Museum by curator Theodore Koutsogiannopoulos with organization by the Archives of Architecture of the Benaki Museum .