Η αγάπη της Βασιλικής Σπύρου για την ζωγραφική πηγάζει από τα παιδικά της χρόνια. Από τότε που εμπνέονταν από εικόνες μοναδικές ως παιδί, ενώ η πλούσια βιβλιογραφία των τεχνών που υπήρχε διάχυτη στο περιβάλλον που ζούσε, οι συζητήσεις, οι επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού, μουσεία και αρχαιολογικά μνημεία μέσα από την συνεχή ενθάρρυνση που της παρείχαν οι αγαπημένοι της γονείς την οδηγούν στην αστείρευτη δημιουργική δράση της ως ζωγράφος. Ο πατέρας της Παναγιώτης Γ. Σπύρου (1943-2022) την κατευθύνει με τις γνώσεις του στον κόσμο της τέχνης έχοντας και ο ίδιος σπουδάσει ζωγραφική ενώ η μητέρα της Γεωργία, άνθρωπος φιλομαθής, προοδευτική και φιλότεχνη, την υποστηρίζει έως σήμερα βαθιά σε κάθε βήμα της και στις ιδέες της στον χώρο των εικαστικών τεχνών.
Το 2001 η Βασιλική Σπύρου συναντά τον ζωγράφο Βαγγέλη Γκόκα όπου γίνεται σημαντικός μέντοράς της στην τέχνη της ζωγραφικής, τόσο μέσω του δικού του έργου όσο και με την διδασκαλία του. Εκείνη διδάσκεται σχέδιο δίπλα του λαμβάνοντας γνώσεις που θα γίνουν μοναδική οδός για την ίδια. Μελετά ατελείωτες ώρες σπουδές με χρώμα και κάρβουνο παρατηρώντας προτομές και νεκρές φύσεις στο νεοκλασικό της Κυψέλης που στεγάζονταν έως εκείνη τη χρονιά τα εργαστήρια του Βαγγέλη Γκόκα και Κώστα Τσώλη, ακόμη ένας ζωγράφος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έμπνευσή της. Περπατά και και ζωγραφίζει όπου υπάρχει υλικό για εκείνη που θα την παροτρύνει να δημιουργήσει. Η Αθήνα που περιστοιχίζεται από αρχαιολογικούς χώρους, μνημειακά ιερά και ιστορία γίνεται καθημερινά το περιβάλλον εργασίας της στη ζωγραφική.
Τα έργα της Βασιλικής Σπύρου αποτελούν αφηγήσεις που εμπνέονται από βιώματα, φωτογραφικά κειμήλια, απεικονίσεις εκ του φυσικού. Παρατηρεί και εργάζεται δημιουργικά πάνω σε όποια κατάσταση και γεγονός την παρακινεί να αποτυπώσει δημιουργικά ενθαρρύνοντας μέσω του έργου της την επικοινωνία με τον θεατή του. Η ζωγραφική της είναι μια διαρκής μελέτη σε υλικά αφού η ίδια πειραματίζεται με ακρυλικά, υδατογραφίες, μελάνη, λαδοπαστέλ, μολύβι πάνω σε διάφορες ποιότητες χαρτιών, σε καμβάδες ή άλλες επιφάνειες.
Το έργο της «Μεσημέρι», μια νεκρή φύση με υδατογραφία, το 2021 έλαβε τιμητικό έπαινο από την επιτροπή Gre-Τaste: Η γεύση της Ελλάδας και το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη.
Τα ζωγραφικά έργα της Βασιλικής Σπύρου ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, σε χώρους πολιτισμού, σε μουσεία. Πολλά από αυτά έχουν γίνει δωρεές από την ίδια την εικαστικό προς ενίσχυση φιλανθρωπικών έργων. Σημαντικές στιγμές για εκείνη είναι όταν όλα τα έργα της, της τέταρτης ατομικής έκθεσής της με τον τίτλο "Ticket" προσφέρθηκαν για να στηρίξουν τον σημαντικό σκοπό του Προγράμματος Υποτροφιών του Κολλεγίου Αθηνών.
Έργα της στηρίζουν επίσης και άλλες πρωτοβουλίες όπως το έργο των Κατασκηνώσεων Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα.
«Κήπος» ακρυλικά σε καμβά. Έργο της Σπύρου που δημιουργήθηκε εκ του φυσικού από ένα μπαλκόνι στις γειτονιές της Κυψέλης.
Ο Ναός του Ηφαίστου και η Αρχαία Αγορά σχεδιασμένη με μελάνη σε χαρτί από την Βασιλική Σπύρου όπως εκείνη παρατηρούσε το τοπίο εκ του φυσικού.
«Παιδιά στην αυλή» σπουδή με ακρυλικά και μολύβι. Αποτελεί μέρος ενότητας από το ίδιο έργο που δημιούργησε η εικαστικός σε καμβάδες 1 μέτρο επί 70 εκατοστά.
Μια μεγάλη ενότητα σε καμβάδες ζωγραφίζει το 2018 όπου απεικονίζονται προσωπικότητες που η εικαστικός θαυμάζει για το έργο τους. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται συγγραφείς, μουσικοί, σχεδιαστές μόδας, ευεργέτες και άλλοι. Τα έργα της ενότητας προβλήθηκαν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με την επιμέλεια της Cheap Art αλλά και σε άλλες διοργανώσεις στην Ελλάδα.
Η Βασιλική Σπύρου έχει φιλοτεχνήσει επαγγελματικά δώρα μετά το κάλεσμα εταιριών και ιδιωτών ζωγραφίζοντας τόσο δικές της θεματικές όσο και εμπνευσμένες από συγκεκριμένες εικόνες.
Η Βασιλική Σπύρου έχει δημιουργήσει τοιχογραφίες σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους μετά το κάλεσμα αρμόδιων φορέων.
Εικ. Ολοκληρώνοντας τοιχογραφία σε προαύλιο Σχολείου στο Περιστέρι Αττικής με πρωτοβουλία Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων.
Η εικαστικός έχει φιλοτεχνήσει και επιμεληθεί αμέτρητα σκηνογραφικά project σε σχολικές μονάδες.
Εικ. Καθώς ζωγραφίζει σκηνική επιφάνεια σε Σχολείο του Νομού Λασιθίου στην Κρήτη.
ALL WORK © VASSILIKI SPYROU 2024. ALL RIGHTS RESERVED